top of page

Klargjøring og forberedelser før fotografering av boligsalg

Her vil du finne hjelp til hvordan du kan få mest mulig ut av ditt boligsalg gjennom gode bilder. Bildene er det viktigste virkemiddelet for å trekke folk til visning, og for å oppnå gode bilder kreves grundige forberedelser og planlegging før fotografen kommer. Bildene skal kunne vekke følelsene til dine interesserter, gi økt eksponering og igjen flere på visning som da vil resultere i større deltakelse i budrunden. Klargjøringen kan være en krevende prosess så det er viktig å sette av godt med tid.

Jeg har skrevet ned en liste med sjekkpunkter til hvert rom. Disse punktene er avgjørende for at boligen skal kunne vise seg fra sin beste side. Dersom du trenger hjelp med selve interiøret ville jeg ha kontaktet en boligstylist eller interiørarkitekt. Du kan bestille en time hvor de vil komme hjem til deg og gi deg tips over ting som bør fjernes og/eller kjøpes inn. Mange får beskjed om å fjerne store møbler, personlige bilder og ting generelt som gjør at boligen kan se overmøblert ut. Desto mer plass en fotograf har til å flytte på seg, desto flere vinkler kan fotografen ta av rommene i boligen.

Dyktige boligstylister/interiørarkitekter i Stavanger/Sandnes området er Boligkonsulentene, Styling Habitats, Styleit boligstyling, Studio Design - Interiør og Maggie Boligstyling. Boligstylistene har i tillegg møbler dersom det skulle ønskes.

Tilbake til selve fotograferingen. Måten jeg som fotograf ønsker å ta det perfekte interiørbildet på innebærer fargevalg, rette linjer, komposisjon og naturlig lys. Med fargevalg mener jeg at motivet ikke skal inneholde for mye farger og bør kun inneholde to til tre skarpe farger (rødt, blått, grønt og gult). Dette vil gi et roligere og mer behagelig bilde.

Når jeg snakker om rette linjer mener jeg at avslutningen på alle bildene skal være parallelle med gjenstandene i hver ende av bildet. Jeg prøver alltid å ha en ren avslutning på bildet slik at gjenstander ikke blir "kuttet". For å klare dette kreves det at boligen ikke er overmøblert.

Komposisjon er viktig for å få vist hvert enkelt rom og hvordan rommene er i forhold til hverandre. Jeg ønsker som regel å rette oppmerksomheten til midten av bildet, enten om det kan være et spisebord, en sofagruppe, en seng, etc. Og sist, men ikke minst naturlig lys. Jeg bruker stativ og justerer lysstyrken på bildet med lukkertiden på kameraet. Det var kanskje litt teknisk for noen, men jeg bruker altså ikke blitz. Blitz kan ofte gi unaturlige skygger.

Generelle tips for alle rom:

 • Vask alle vinduene. Rene vinduer tar seg best ut på bilder.

 • Ta på alle lamper og sjekk at alle lyspærene fungerer i alle rom.

 • Ta opp persienner, lameller, gardiner og rullegardiner for å slippe inn lys og vise utsikt.

 • Fjern ting fra toppen av skap og under sofaer. Dette er forstyrrende elementer som kan stjele fokus. Kamera står lavere enn øyehøyde så det kommer lettere med på bilder.

 • Ikke vask gulvet like før fotograferingen. Gjenskinnet i gulvet synes ekstra godt på bildene. Ta heller en rask runde med støvsugeren eller tørrmopp.

 • Flytt unødvendige gjenstander ut i boder, garasje eller rom som ikke skal fotograferes.

Her er noen tips for hvert enkelt rom:

Stue:

Stuen er det rommet som fortjener flest bilder. Det er derfor viktig at stuen er ryddig og ikke overmøblert. Se gjerne gjennom eksisterende finn annonser for tips. Trenger du hjelp til styling finnes det mange flinke boligstylister og interiørarkitekter som kan komme inn til en konsultasjonstime.

 • Rydd gulv og ta bort ledninger.

 • Legg bort fjernkontroller, playstation, dvd, ol.

 • Tenn alle lampene og eventuelt stearinlys.

 • Friske planter og blomster tar seg veldig bra ut på bilder.

 • Fjern ting under sofaen.

Kjøkken:

Kjøkkenet er et av de viktigste rommene i en bolig og fortjener derfor en del fokus.

 • Rydd kjøkkenbenkene. Fjern enkelte kjøkkenmaskiner, vaskemiddel og kost

 • Fjern ting som står på toppen av kjøkkenskap.

 • Slå av eventuelle lysstoffrør under benken dersom de gir mye gjenskinn.

 • Rydd eventuelt rot i åpne skap.

 • Pynt gjerne med frukt, urter eller blomster.

Bad:

 • Ta bort tannbørster, barbersaker, såper, ol.

 • Fjern alle såpeflasker i dusjen.

 • Ta ned dolokket.

 • Fjern dorullen, dobørste, klær, vaskemiddel og skittentøyskurv.

 • Pynt gjerne med en frisk plante.

Soverom:

Her blir det gjerne tatt en til tre bilder og som regel fra døråpningen og innover mot vindu. Fjern derfor evntuelle ting bak døren, slik at fotografen får døren opp på vidt gap. Det kan også være fint å vise frem eventuell god skapplass.

 • Rydd nattbord.

 • Fjern klær og andre ting som ikke gjør seg på bilder.

 • Det kan fint være leker på barnerom, men ikke for mange.

 • Re opp sengen. Bruk gjerne et sengeteppe.

Entrè:

 • Fjern sko, jakker, dørmatte osv, dersom det ikke er en del av stylingen.

 • Ta på lamper og sett gjerne frem blomster. Tenn eventuelt stearinlys.

Eksteriørbilder:

De utvendige bildene skal vise frem selve boligen, men også boligens eventuelle garasje, hage, bod, etc. Det er også viktig å få frem eventuell utsikt og boligens beliggenhet og nærområde. Ofte brukes fasadebildet av huset som hovedbildet i annonsen og salgsoppgaven, så følg disse punktene for å være best mulig forberedt.

 • Ta bort alt langs vegger og rydd på verandaen. Fotografen tar gjerne bilder fra alle vinkler, så det hjelper sjeldent å flytte alt rundt hushjørnet.

 • Kjør bort bilen fra oppkjørselen.

 • Måk snø eller klipp gresset.

 • Ta bort ugress, rydd i bed og sett ut potteblomster.

Noen selgere velger også kveldsfoto og/eller dronefoto. Det koster som regel ekstra, men er med på å gi annonsen en ekstra wow-effekt.

Kveldsfoto:

Dersom du skal ha kveldsfoto er det viktig å skru på alle lys i alle rom, selv i de rommene som ikke skal fotograferes. Dette gir en fin stemning med lys i vinduene på utebilder. Lag en fin stemning på balkongen, terrassen eller i hagen ved å tenne stearinlys/lykter/peis og sett frem puter og pledd. Kjør bort bilen fra oppkjørsel.

Drone:

Drone gir deg mer frihet til å virkelig få vist boligen din frem. Her kommer kameraet seg opp i høyden og du kan tydelig se hvordan boligen ligger an i forhold til nærområdet. De fleste som velger drone har en bolig med en unik plassering. Det kan være i nærheten av fjell og hav eller bare i nærheten av barnehage, skole og nærbutikk.


Hytte:

Her finner du mine tips til et vellykket hyttesalg: https://selgebolig.no/slik-kan-gode-hyttebilder-bidra-til-et-vellykket-salg.

Lykke til med salget av boligen din!

Featured Posts
Kom tilbake om en liten stund
Når innlegg er publisert, vil du se dem her.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page