top of page

De 10 beste turene i Rogaland

Som noen av dere vet så er jeg veldig glad i å gå tur. Jeg går gjerne flere turer i uken om været tillater det. Bildene jeg tar fra turene deler jeg flittig på Instagramkontoen min, men nå tenkte jeg å dele litt mer informasjon om mine favoritturer i nærheten i Rogaland. Alle turene ligger i Rogaland utenom nr. 7 som ligger i Vest-Agder.

Jeg håper at dette vil inspirere nettopp deg til å komme deg mer ut i naturen. På toppen av listen står selvfølgelig Preikestolen og Kjerag. Skal du besøke Stavanger for første gang så er disse to et must!

Under de to mest populære turene kommer du til å finne informasjon om et par turer som er mindre kjente, men som allikevel fortjener litt mer oppmerksomhet.

Tidene som jeg skriver her er tider som jeg selv har brukt. Legg gjerne inn mer tid hvis du eller barna trenger pauser underveis. For veibeskrivelser og mer informasjon sjekk ut ut.no og/eller turanbefalinger.no.

1. Preikestolen

Lengde: omtrent 8 km

Tid: 2-3 timer

Beskrivelse: For min del vil jeg aller helst anbefale å gå Preikestolen på våren eller høsten. I sommersesongen er nemlig denne turen her EKSTREMT travel og det kryr av folk overalt. Preikestolen er alltid flott, men litt ekstra flott når du får den for deg selv. Det har nettopp jeg fått og det var helt fantastisk!

2. Kjerag

Lendge: omtrent 10 km

Tid: 3,5-4 timer

Beskrivelse: Denne turen er tyngre enn til Preikestolen med tanke på at her går turen opp og ned to fjelltopper før du fortsetter opp og inn mot Kjeragbolten. Er du heldig med været kommer du til magisk utsikt og tilslutt til den berømte steinen mellom de to fjellveggen. Turen er tung, men vel verdt alt strevet. De to siste gangene har jeg derimot vært heldig med været frem til toppen så her har du det siste bildet jeg klarte å ta før tåka kom helt innover mot oss.

3. Skomakernibbå

Lengde: omtrent 12 km

Tid: omtrent 5 timer

Beskrivelse: Denne turen gikk jeg første gang etter at jeg hadde overnattet på Hjelmeland Hostel. Neste morgen dro vi en gjeng opp til toppen. Toppen har en fantastisk utsikt med flere flotte fotomuligheter. Dette bildet er ikke tatt på selve skomakernibba, men et bittelite stykke

før. Per i dag er det ulovlig å gå ut på den faktiske skomakernibba. Du kommer til å skjønne hvorfor når du ser den ;)

4. Himakånå

Lengde: omtrent 4 km

Tid: 1,5-2 timer

Beskrivelse: Denne turen ligger i nærheten av Nedstrand. Selve turen starter på parkeringsplassen til Jokerbutikken. Deretter er turen relativt bratt helt opp til toppen, men heldigvis er den også kort. Himakånå har i det siste blitt mer og mer populær og blitt nevnt hos blant annet vg.no. Noen kaller den Nedstrand sitt svar på Trolltunga. Fantastisk utsikt over fjell og masse hav. Anbefales på de sterkeste selv om det er en liten kjøretur fra Stavanger sentrum.

5. Reinaknuten

Lengde: omtrent 13 km

Tid: omtrent 5 timer

Beskrivelse: Denne turen ligger i Hjelmeland kommune. Litt lengre tur, men du får en god belønning når du ser den flotte varden omringet av en nydelig utsikt. Jeg har faktisk ikke vært her siden 2016 så den må garantert gås på ny.

6. Elgjestraum i Løtoft

Lengde: Usikker

Tid: omtrent 4-5 timer

Beskrivelse: Denne turen valgte vi å gå på vei ned til Flekkefjord. Vi hadde gått en kort tur uken før i området så denne gangen ble det en lengre tur innom Elgjestraum. Det fine med denne turen er at det er masse spennende å se underveis. Begge turene begynner med denne kule stien over vannet.

Den korte turen er godt merket, men denne som er litt lengre er dårlig merket. Men du skal altså rundt dette vannet som du ser på bildet og i slutten av turen når du har kommet til en grusvei skal du krysse en myr. Jeg og søsteren min brukte nok mellom 4-5 timer siden vi både gikk oss vill og tok en del bilder underveis.

Flott tur som anbefales på det sterkeste, men følg godt med på skiltingen underveis ;)

7. Brufjellhålene

Lengde: Varierer (se kart)

Tid: omtrent 2-3 timer

Beskrivelse: Virkelig flott tur i nærheten av Flekkefjord. Denne turen går under ekspert hos ut.no, og det er forståelse siden det er ikke er bare bare å klatre ned jernstengene på den bratte fjellveggen. Jeg har ikke høydeskrekk, men kjente det litt da jeg klatret ned. Dersom du dropper selve Brufjellhålene er dette en flott tur for de minste med nydelig natur hvor du kan stoppe innom varden på toppen og en fin strand. Veldig flott fotomotiv!

8. Sokkanuten

Lengde: omtrent 4 km

Tid: 1,5-2 timer

Beskrivelse: Foreldrene mine har hytte i nærheten av Lysefjorden så det blir mye turer rundt i nærområdet. Denne turen ligger rett med ferjekaien Oanes i Forsand kommune. Det er en kort og koselig tur, med nydelig utsikt på toppen og mulighet for bading på vei ned. Fra toppen har du utsikt over store deler av Lysefjorden og ut mot Hafjorden. Vi pleie ofte gå denne turen på morgenen når vi bor på hytta.

9. Jodejuvet og Jodekongen

Lengde: omtrent 3-4 km

Tid: 1,5 timer

Beskrivelse: Denne turen ligger i Årdal. Jeg gikk denne turen med kjæresten min og et vennepar for noen uker siden og ble veldig positivt overrasket. På grunn av flott tur, men dårlig vær så endte jeg opp med å gå samme tur helgen etter.

Første turen hadde vi bare tåke og regn, men andre turen fikk vi nydelig vær og flott utsikt. I tillegg plukket vi masse blåbær på toppen. Det er litt vanskelig å få et skikkelig bra bilde her, men utrolig kult å se både juvet og kongen. Her på bildet så ser du Jodekongen.

10. Vigdelpresten og Steinansiktet

Lengde: omtrent 2 km

Tid: 0,5-1 timer

Beskrivelse: Her har du en kort på Jæren. Denne starter fra Vigdelstranden sin parkering og går mot Hellestøstranden. Det tar omtrent 15-20 min for å komme til først presten og deretter steinansiktet. Utrolig kule steinformasjoner. Kjempe fin tur for alle!

Da håper jeg at jeg har inspirert noen til å komme seg ut i naturen og på en ny tur. Skriv gjerne en kommentar dersom du har noen spørsmål angående en eller flere av turene.

Featured Posts
Kom tilbake om en liten stund
Når innlegg er publisert, vil du se dem her.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page